Leer je kids omgaan met geld

Onze eigen kids zijn eigenlijk supergoed in sparen. (vinden zij) Een menig zakcentje is al verdiend door óns wisselgeld van de kantine op te sparen. ? En ondanks dat we de ondernemertjes in de dop niet willen ontmoedigen willen we toch even het “show me the money” idee eruit halen en ze wat meer geldwijs maken.

“Huh… moeten we voor het huis betalen? Is het niet van ons, we wonen er toch in?” Geen onterechte vraag, maar iets zei me dat we nog het één en ander uit te leggen hadden aan onze spruit. En kan je hem ongelijk geven? Geld haal je immers gewoon uit de muur met een plastic pasje, toch?! En ondanks dat we het vrij belangrijk vinden onze kids dagelijks een stukje zelfstandigheid aan te leren, (b)lijken we toch helemaal niet zo vooruitstrevend in de financiële opvoeding. Tijd voor een stoomcursus Hoe ga ik met geld om.

Hoe begin je daarmee? Met zakgeld geven. Met de twee oudsten waren we al begonnen. Nah ja… het was tot nu toe nog vrij virtueel. Elke maand ‘kregen’ ze virtueel een bepaald bedrag, maar dat bedrag was grotendeels al uitgegeven aan hun mobiele abonnement. Bovendien, du moment dat ze iets nodig hadden, hoefden ze het alleen maar te vragen. (wat overigens niet betekende dat ze het ook meteen kregen!) Verjaardaggeld was veelal al van tevoren uitgegeven aan de wat grotere cadeau’s, dus ook daar merkten ze niet veel van. Dus stap 1 in de stoomcursus: leer ze spaardoelen te definiëren en stap 2: leer ze daarvoor te sparen. Kortom: leer je kids met geld omgaan.

Na wat online research stootte ik op Otly. Een gratis zakgeld app. Wat me zo aanspreekt aan deze app is dat het toch enigszins virtueel blijft. Digitaal zakgeld. Dus geen kwijtgeraakt geld meer, maar een digitaal saldo bij de bank van pa en ma. Je hebt het altijd bij je, het is altijd up-to-date. Met de automatische bijschrijvingen ben je ook nooit meer te laat met zakgeld uitbetalen…. én…. de kids worden bewust van wat ze dagelijks uitgeven en nog belangrijker…. aan wát! Bovendien heb je er nog wat over te zeggen als ouders. Niets is uitgegeven zonder jouw toestemming.

Al benieuwd geworden? Dit is hoe het werkt……

leer je kids met geld omgaan otly kind toevoegen

Voeg je kids toe

Zodra je de app hebt gedownload kun je je koter(s) toevoegen, inclusief gênante foto’s (dat vinden zij natuurlijk… jíj niet!). Nu heb je in één scherm het overzicht. In één oogopslag kun je zien hoeveel geld ze (niet meer) hebben.

 

Zakgeld instellen

Per kind heb je een overzicht van alle transacties, een grafiek van het saldoverloop en de spaarpotten. Verder heb je nog de mogelijkheid een automatische bijschrijving in te stellen, voor die wekelijkse of maandelijkse zakcentjes. Aha…. ! Dat is handig, nooit meer vergeten zakgeld te geven, en nog belangrijker, nooit meer die friendly reminders van je kids.? Verder heb je de mogelijkheid het profiel aan te passen. (dus kun je elke week een nieuwe, nog gênantere foto selecteren?).

Otly Jr. instellen

In de Otly ouderapp maak je een gebruikersnaam en code aan waarmee je kids kunnen inloggen in Otly Jr. Een superhandige app voor je kids. Met deze app kunnen zij bijhouden (op hun eigen telefoon of iPad) hoeveel geld ze beschikbaar hebben, maar nog belangrijker…. daar komt het… spaarpotjes instellen! Tádáaaa….. Geweldig toch?

leer je kids met geld omgaan met otly jr

Otly Jr.

Otly Jr. brengt de Dagobert Duck in je kids naar boven ?. Het enige verschil is dat ze niet in hun geld kunnen zwemmen…. ook niet virtueel… (misschien een ideetje voor een app uitbreiding?) Maar wat ze wél kunnen: spaarpotjes instellen. Let op dat de spaarpotten alleen door de kids in hun Jr app kunnen worden aangemaakt. Eenmaal aangemaakt kunnen de kids (een deel van) het beschikbare zakgeld, indien gewenst, in een spaarpot doen. And let the savings begin….

Leer je kids met geld omgaan

Aan elke spaarpot kunnen ze een plaatje van hun spaardoel toewijzen en natuurlijk een doelbedrag. Eventueel, om het nog spannender te maken, kunnen ze een gewenste datum instellen. Bovendien wordt in het beginscherm aangegeven wanneer ze het volgende zakgeld kunnen verwachten.

En dan wij ouders….

Wij ouders moeten zeer consequent wat aanpassingen doen. Brengt me bij stap 3: bewustwording. Want behalve de kids worden ouders ook veel meer bewust van hun uitgave gedrag. Het is nu natuurlijk niet zo dat de kids al hun eigen boodschappen moeten gaan betalen. Maar ze doelbewust even wijzen op wat de extra’s kosten en dat die voor eigen rekening zijn, maakt wel dat ze vanzelf keuzes gaan maken. Wel nu dat extra zakje snoep kopen of gewoon in mijn Ninjago spaarpotje storten? ?.

Vroeg beginnen met zakgeld geven én ze verantwoordelijk maken voor de uitgaven, maakt ze nog jonger bewust dat voor niets de zon op gaat. Nu zit er vanzelfsprekend van jong naar oud verschil in zakgeld en wat voor eigen rekening komt, maar het idee is voor een ieder hetzelfde. Het heeft ons als ouders in ieder geval aan het denken gezet. Het loont misschien om een gedeelte van het mobiele abonnement te betalen en ze daarvoor in de plaats te laten sparen voor de luxe artikelen. Voor de (aller)kleinsten kun je het aan beloningssysteem koppelen.

En als ze iets meer week/maand overhouden aan het eind van hun zakgeld… geen paniek…. dan kunnen ze extra verdienen met een heitje voor een karweitje. Work work work work work ?

Kost elektriciteit geld?

Geld kun je toch uit de muur halen?

Moeten we voor ons huis betalen? Het is toch van ons, we wonen er toch in?!

Joris

Jongste telg

Nog even de een paar voordelen op een rijtje:

Geen los slingerend
geld in huis

Ouders beslissen
(mee)

Altijd up-to-date
Altijd bij je

l

Alle uitgaven
real-time bijgehouden

Maakt spaardoelen
inzichtelijk

Zakgeld automatisch
bijgeschreven

Overtuigd? En je wil meteen aan de slag?

Kijk even op de site voor meer informatie: Otly.

Otly is gratis en beschikbaar voor iOS en Android:

Zijn jouw kids geldwijs?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Is het herkenbaar?
Waar loop je tegenaan? Of gaat het juist prima?
Kan deze app je helpen?

Laat een reactie op deze blogpost achter hieronder….

Thanks!